Duiken in Spanje

Onderwaterleven

Onderwaterleven

Het onderwater leven in de Middellandse Zee bij de Costa del Sol en Costa Tropical.

 • Octopus
 • Flying Gurnard
 • Tonijn
 • Barracuda
 • Steenvis
 • Mero
 • Sardine’s
 • Murene
 • Naaktslakken
 • Kreeft
 • Grouper
 Book Now

De details van ons zeeleven in Spanje

Octopussen staan bekend om hun scherp zicht en hoge intelligentie. Het lichaam van deze inktvis heeft – in tegenstelling tot zeekat en pijlinktvis – geen inwendige schelp meer. Het dier is volledig week (behalve de mond) en draagt acht tentakels die elk meer dan 200 zuignappen kunnen hebben. In de Middellandse Zee worden mannelijke octopussen geslachtsrijp bij een lengte van 8 cm (mantellengte) terwijl de vrouwtjes zich pas vanaf een lengte van 12 tot 13 cm kunnen voortplanten. Na 15 maanden wegen octopussen meer dan 2 kg

De vliegende poon is een schorpioenvisachtige uit de familie van de vliegende knorhanen.  Ze komen voor in de Atlantische Oceaan en de Middellandse Zee.  De vissen worden tot 90 centimeter groot en komen voor op diepten van 1 tot 100 meter.  Ze voeden zich met klein plankton en kleine vissen.

De tonijn is een ons wel bekende vis. Tonijn is een verzamelnaam voor enkele soorten oceaanvissen uit de familie der makrelen. In het bijzonder worden de soorten in het geslacht Thunnus tot de tonijnen gerekend. Tonijnen zijn snelle zwemmers die snelheden kunnen bereiken van 75 km/u

Barracuda’s zijn nachtelijke jagers, die door hun slanke en gespierde lijf razendsnel kunnen zwemmen. Ze jagen op grotere vissen die ze simpelweg met grote snelheid rammen en in tweeën happen. Daarna keren ze om en eten rustig de twee helften op. Er bestaan verschillende soorten barracuda’s en de grootsten kunnen een lengte van bijna twee meter bereiken. Ze zijn gewoonlijk donker groen tot grijzig groen van kleur met een zilverachtige glans.

De steenvis is door zijn camouflagekleur bijna niet herkenbaar tussen de rotsen, maar heeft gemene stekels in zijn rugvin. Het gif is ook voor mensen gevaarlijk. Let dus goed op met de handjes !

TANDBAARZEN

Tandbaarzen (Epinephelinae) vormen een onderfamilie van de familie van zaagbaarzen (Serranidae), in de orde van baarsachtigen (Perciformes). Er bestaan meerdere geslachten van tandbaarzen (zie hieronder) en elk geslacht soort kent weer vele soorten.

ALGEMEEN

Een bekende Engelse benaming is ‘grouper’, dat weer afgeleid is van het Portugese garoupa. Een ander populaire benaming is Merou. De naam grouper wordt meestal gegeven aan twee grote geslachten: Epinephelus en Mycteroperca. Soms wordt de naam ook gebruikt voor baarzen die deel uitmaken van ander geslachten.

KENMERKEN

Zaagbaarzen zijn beenvissen (Teleostei) met een fors lichaam en grote bek met grote lippen. Zij kunnen vrij groot worden, waarbij een lengte van meer dan een meter en een gewicht van meer dan 100 kilogram geen uitzondering vormen. Zij hebben niet veel tanden in hun kaken, maar beschikken over sterke beenplaten in hun keelholte waarmee zij hun prooi kunnen fijnmalen. Met hun krachtige kieuwspieren kunnen zij zich bij gevaar in rotsspleten vastklampen. Jonge soorten zijn overwegend vrouwelijk, maar worden mannelijk als zij groter worden. Jonge baarzen beginnen als tweeslachtig en groeien met ongeveer 1 kilo per jaar. Met 3 kilo, als zij vrouw zijn, is de baars volwassen. Als het gewicht 10-12 kilo bedraagt, worden zij man. Volwassen mannetjes kunnen harems van 3-15 vrouwtjes hebben in hun territorium.Op tandbaarzen is in het verleden intensief jacht gemaakt vanwege hun geliefde vlees. Op vele plaatsen in de Middellandse Zee zijn zij nu beschermd. Op deze plaatsen zijn hun aantallen nu weer flink toegenomen (zie ook île de Gabinière).

Hele wolken visjes, sardine’s en boquerones. Zo ver je kunt kijken zie je deze vissen langs je heen bewegen. De sardine’s leven in grote groepen waardoor ze zelf het gevoel krijgen beschermd te zijn. De hele groep blijft altijd bij elkaar en zwemt altijd met elkaar dezelfde kant op.

De Murene is een overvaller

De Murene is een overvaller, die vanuit een verborgen hoekje opeens tevoorschijn schiet. ‘s Nachts gaat hij op jacht. Overdag zit hij in spleten en holen van rotsen of koraalriffen. Zijn verborgen leefwijze biedt veiligheid.

De Murene lijkt wel wat op de Paling. Hij zwemt handig tussen allerlei obstakels door en kan ook achteruit zwemmen. Maar de Murene is geen snelle zwemmer.

De blauwe mantel, de gele strepen en het witte puntje aan het einde van de rhinoforen zijn kenmerkend voor dit 3 tot 4 cm lange slakje. Hij leeft op dieptes tussen 5 en 50 meter, waar hij zich bij voorkeur voedt met zwarte hoornspons. Deze spons staat ook op het menu van andere slakjes die erg op deze soort lijken.

Met dank aan Ecritures voor de foto’s van al het mooie onderwaterleven in Spanje

Call Now
Directions